Gjuha shqipe ne Bibel

0
945

Ketu do te trajtohen disa fjale nga Bibla. Historia e Shqiptareve nuk eshte thene ende. Ky shkrim nuk behet per trajtim fetar por per shikim teknik te gjuhes.

Kush ishin Nefilim-et qe shkenctaret ende nuk arrijne ti zberthejne dot? Teori dhe teza hidhen gjithenje por pa sukses. Bibla per ta thote: “Keta ishin burra me zakone te vjetra, burra me nam.” A do te thote Nefilim, njerezit e fillimit? A eshte fjala shqipe “në fillim” pershkrimi i njerezve te fillimit? Fiset e pare ne zonen e Palestines quheshin Filiste dhe kur e sheh nga shqipja, zberthehet ne fill-ishte. Dhe tregon qe ishte qe ne fillin e tyre.

Ne Bibel, permenden edhe dy guret qe mbante Aaroni, vellai i Moisiut ne parzmoren e tij. Ata ishin guret e fatit te mire dhe fatit te keq. Keta gure perdoreshin per rituale te ndryshme fetare. Per to ishin vene emri Urim dhe Thumim. A tregon fjala Urim bekimin e fatit te mire?

A tregon fjala Thumim, thumbimin e dhimbjes se fatit te keq? Vete emri i Aaronit, kur e zberthen del te jete, A-ar-on, ose A ari jon. Kjo perkon me profesionin e tij prej prifti. Pra ai kishte dijen e arte dhe ishte ari i njerezve qe i sherbente.

A ishin Hebrenjte e lashte komb Ilir?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here