Zbulohet misteri i fshatit që po del nga varri

0
288

Një fshat i zhytur gjatë ndërtimit të një rezervuari masiv është duke dalë ngadalë nga “varri”.Mardale Green, në Cumbria, është parë rrallë që kur u zhduk në vitin 1935, kur lugina u përmbyt për të hapur rrugën për Haweswater Reservoir.Qindra fshatarë u dëbuan nga shtëpitë e tyre dhe shumica e ndërtesave u hodh në erë nga Inxhinierët Mbretërorë të cilët i përdorën ato për praktikë të prishjeve.Mardale i fundit doli nga thellësitë ujore të rezervuarit gjatë një vale të nxehti në vitin 2014.Por fshati shpirtëror po rishfaqet përsëri pasi nivelet e ujit kanë rënë në mënyrë dramatike në mes të nxehtit të pazakontë këtë verë.Fotot tronditëse tregojnë se sa i rezervuarit, i cili furnizon Mançesterin me ujin e tij, është tharë.Mbetjet e strukturave të lashta, duke përfshirë portat e fermave dhe trungjet e pemëve, tani janë zbuluar pranë vijës së ujit të larguar.Mardale Green u konsiderua si një nga fshatrat më piktoreske në Westmorland, Cumbria.Kur u ndërtua diga Haweswater, ajo ngriti nivelin e ujit mbi 29 metra dhe mund të mbajë 84 miliardë litra ujë.Diga krijoi një rezervuar të gjatë 6 km dhe rreth 600 metra të gjerë. Muri i saj ka një gjatësi prej 470 metra dhe lartësi 27.5 metra.Rezervuari sot furnizon rreth 25 për qind të nevojave të ujit për Veriperëndimin e vendit.Ai ushqehet nga rrjedha të ndryshme dhe ujësjellës nga Swindale, Naddkle, Heltondale dhe Laguna Sleddale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here