Çfarë do të ndodhë në vitin 2050, kur popullsia e botës të shkojë 10 miliardë?

0
823

Çdo vit, popullsia e botës po zgjerohet me 83 milionë njerëz. Tani për tani, ka rreth 7.6 miliardë njerëz në botë. Deri në vitin 2050, do të ketë vetëm 10 miliardë.

Por trendet e ndryshimit të popullsisë janë jashtëzakonisht të pabarabarta – disa vende po zgjerohen me shpejtësi, të tjerët po pakësohen.

Secili skenar sjell sfidën e vet për qeveritë. Vendet, popullatat e të cilëve janë në rënie, duhet të mendojnë se si të mbështesin njerëzit e moshuar, në rastet kur ai vend ka më pak punëtorë të rinj për të paguar në fondet e shtetit sigurimet. Vendet me një popullsi të re që lulëzon duhet të luftojnë me mënyrën se si t’i ushqejnë ato dhe të ofrojnë arsim dhe kujdes shëndetësor.

Tre gjëra thelbësore ndikojnë popullsinë. Fertiliteti është faktori kryesor, i ndjekur nga vdekshmëria dhe pastaj migrimi.

Këtu janë disa fakte kryesore rreth popullsisë së botës, të marra nga perspektivat e fundit të popullsisë botërore të OKB-së.

Nga 2024 India do ta kapërcejë Kinën si vendin më të populluar në botë

Kina aktualisht ka 1.4 miliardë banorë, e ndjekur nga India me 1.3 miliardë. Së bashku ata përbëjnë 37% të popullsisë së botës.

Nigeria ka rritjen më të shpejtë të popullsisë në botë

Nigeria aktualisht është në vendin e 7 në listën e vendeve më të populluara , por para 2050 do të ketë vendin e tretë, duke kaluar SHBA.

1. Kina 1 397 029

2. India 1 309 054

3 .SHBA-të 319 929

4 .Indonezia 258 162

5. Brazili 205 962

Fertiliteti ka rënë në të gjithë botën

Që nga vitet 1960, niveli global i lindjeve ka rënë në mesatarisht 2.5 lindje për grua. Megjithatë, kjo mesatare përbëhet nga shifra shumë të ndryshme: në Afrikë 4.7janë lindjet për grua, në Europë janë 1.6 lindje për grua.

Gjysma e rritjes së popullsisë do të zhvillohet në 9 shtete

Nga 2017 deri më 2050, India, Nigeria, Republika Demokratike e Kongos, Pakistani, Etiopia, Republika e Bashkuar e Tanzanisë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Uganda dhe Indonezia do të kontribuojnë më së shumti në rritjen e popullsisë.

Kjo do të thotë se popullsia e Afrikës do të jetë afërsisht e dyfishtë në mes të viteve 2050 dhe 2050.

Popullata e Evropës do të bjerë

Kur fertiliteti bie nën 2.1 lindje për grua, do të thotë që nuk lindin fëmijë mjaftueshëm për të zëvendësuar popullsinë e prindërve të tyre. Kjo po ndodh tashmë në Europë.

Pothuajse gjysma e popullsisë së botës jetojnë në vende me fertilitet të ulët

Midis 2010 dhe 2015, 46% e popullsisë së botës ka jetuar në 83 vende ku niveli i lindshmërisë ishte nën pragun e 2.1.

Bota po plaket

Një numër në rritje i njerëzve po jetojnë në një moshë të pjekur. Në vitin 1950, ishin shumë më të rinj se të moshuarit. Në vitin 2017, ka më pak njerëz të rinj dhe më të moshuar. Deri në vitin 2050 numrat do të dalin jashtë.

Po jetojmë më gjatë

Në përgjithësi, jetëgjatësia është në rritje. Në nivel global, jetëgjatësia u rrit me pothuajse 4 vjet, ose nga 67 në 71 vite, midis viteve 2000 dhe 2015.

Rritja parashikohet të arrijë në rreth 77 vjet në periudhën midis 2045 dhe 2050, dhe përfundimisht në 83 vjet në periudhën midis 2095 dhe 2100.

Jetëgjatësia në Afrikë ishte 60 vjet në mes 2010 dhe 2015, krahasuar me 79 vjet në Amerikën Veriore. Por, jetëgjatësia po rritet më shpejt në Afrikë sesa në Europë, kështu që diferenca pritet të zvogëlohet ndjeshëm deri në vitin 2050.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here