Çfarë duhet të dini kur fëmija juaj meket nga të qarat e mbetet pa frymë

0
698

Fëmijët kanë një zakon që të mbajnë frymën. Rreth 1 në 20 fëmijë përjetojnë momente kur “ngelen pa frymë”. Ata mund të fillojnë nga gjashtë muaj, por ndodhin veçanërisht te fëmijët e moshës një dhe tre vjeç.

Sado tronditëse të jenë këto momente, është e rëndësishme të dini se nuk shkaktojnë dëm afatgjatë për fëmijën tuaj të vogël. Ka dy lloje kryesore të mbajtjes së frymëmarrjes:

Momentet blu
Këto janë lloji më i zakonshëm dhe mund të ndodhin kur shkalla e frymëmarrjes së fëmijës suaj ndryshon, shpesh për shkak se po qan, zemërohet apo frustrohet. Fëmija juaj mund të bërtasë dhe më pas të heshtë, duke marrë ngjyrë blu në fytyrë dhe të ngelet pak çaste pa frymë.

Konfiskime anoksiake me refleks
Këto mund të ndodhin kur frekuenca e zemrës së fëmijës suaj ngadalësohet, shpesh në përgjigje të frikës së papritur, dhimbjes ose tronditjes. Fëmija juaj mund të duket i zbehtë dhe i djersitur para se të heshtë dhe të humbasë vetëdijen.

Edhe pse fëmija juaj nuk është në rrezik kur ndodh kjo gjendje, gjithsesi sigurohuni që është i sigurt gjatë kohës që ndodh. Kontrollojini gojën për t’u siguruar se nuk po mbytet.

Nëse fëmija juaj është duke u tronditur, mbajeni larg mobiljeve dhe mbrojini kokën e trupin për të parandaluar dëmtimin. Gjithçka do të kthehet në normalitet brenda një minute.

Përpiquni të mos bëni shumë bujë kur ndodh mbajtja e frymës, mjafton të siguroheni që fëmija është në kushte të përshtatshme për të mos u dëmtuar. Nëse ndodh për herë të parë tek fëmija juaj, çojeni te mjeku për të vërtetuar që nuk ka arsye të tjera shëndetësore.

Ndonjëherë ato janë shenjë e mungesës së hekurit./Living

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here