Avioni i së ardhmes me krahët…të bashkuar [VIDEO]

0
190

Përballë sfidave ekonomike dhe mjedisore tashmë edhe aviacioni ka disa çështje që duhet të zgjidhë.

Dhe a do të mund të bazohemi tek rimodelimi i krahëve të avionëve. Një gjë e tillë është duke u testuar në Itali, ku avionët e quajtur Futuris po fluturojnë në qiell.Por përse ata janë të veçantë?Sikurse e shihni edhe në pamje krahët e avionit janë të bashkuar jo sikurse jemi mësuar t’i shohim si krahë shpendësh. Dizajni i avionit të të ardhmes është bazuar në konceptin e aerodinamikës të vitit 1924.

Sipas shkencëtarëve ne tashmë kemi teknologjitë e duhura për të krijuar avionë pasagjerësh me krahë të bashkuar, të cilat s’janë parë deri më tani.

Dhe një mjet i tillë duket se do të jetë zgjidhja për të përballuar problemet e ndotjes së mjedisit apo edhe trafikut ajror të cilat kërkojnë ide të reja të aviacionit ide që kanë të bëjnë me faktin që të konsumohet më pak por të transportohen më shumë njerëz.Një hidroplan është pararendësi i avionit që po testohet i cili ka një konfiguracion të krahut të ngjashme me një kuti të kutisë.

Ky dizajn është në gjendje të reduktojë zvarritjen e avionëve dhe të ndikojë në ngritjen, e cila duhet të bëjë që fluturimi të jetë më efikas me karburant.

Por a do të jetë industria e hapur për një risi të tillë drastike? Studiuesit shohin disa avantazhe bindëse për planin e tyre.

“Kategoria e këtij avioni është e njëjtë me Boeing 737 ose Airbus A320 .Sa i përket madhësisë, hapësira e krahut është saktësisht e njëjtë, fusha është pak më e gjatë dhe më e gjerë, por numri i vendeve që mund të instalohet në aeroplan është rritur me rreth 50 për qind “, thotë Inxhinier i Hapësirës ajrore në Universitetin e Pizës, Vittorio Cipolla.

Hulumtuesit kanë zhvilluar po ashtu softuer të veçantë të dizajnit që përdor në masë të gjerë modelet e bazuara në fizikë, në vend të të dhënave statistikore që zakonisht përdoren për dizajnin konvencional të avionëve.
“Ne po e zhvillojmë këtë aeroplan për të hyrë në shërbim deri në vitin 2035: dizajni ynë bazohet në teknologjitë që tashmë ekzistojnë ose po finalizohen, prandaj është sigurisht një avion futurist,” shpjegojnë ekspertët.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here