Muhammad Ali i lindur me emrin Cassius Marcellus Clay Jr, (17 janar 1942 – 3 qershor 2016) ishte një boksier, aktivist dhe filantropist profesionist amerikan. I quajtur “më i madhi”, ai konsiderohet gjerësisht si një nga figurat sportive më të rëndësishme dhe të famshme të shekullit të 20-të, dhe si një nga boksierët më të mëdhenj të të gjitha kohërave.

Lindur dhe rritur në Louisville, Kentucky, Clay filloi stërvitjen si një boksier amator në moshën 12 vjeç. Në moshën 18 vjeç, ai fitoi medaljen e artë në ndarjen e peshës së rëndë në Olimpiadën Verore të vitit 1960 dhe u kthye në profesionist në fund të atij viti. Ai u kthye në Islam pas vitit 1961 dhe mori emrin Muhammed Ali. Në moshën 22-vjeçare, në vitin 1964, ai fitoi kampionatin botëror të peshave të rënda nga Sonny Liston në një ndeshje të madhe.

Në vitin 1966, Ali kundërshtoi përfshirjen në ushtrinë e SHBA duke refuzuar të regjistrohej në ushtrinë e SHBA, duke përmendur besimet e tij fetare dhe kundërshtimin ndaj përfshirjes amerikane në Luftën e Vietnamit. Ai u arrestua, u shpall fajtor për akuzat e evazionit e cila i hoqi titujt e tij të boksit. Ai me sukses e apeloi vendimin në Gjykatën Supreme të SHBA-së, e cila e përmbysi bindjen e tij në vitin 1971, në këtë kohë nuk ishte ndeshur për gati katër vjet dhe kështu humbi një periudhë të performancës si atlet. Veprimet e Aliut si një kundërshtar i ndërgjegjshëm i luftës e bënë atë një ikonë për gjeneratën më të madhe kundërkulturore dhe ai ishte një figurë e profilit të lartë të krenarisë racore për afrikanët amerikanë gjatë lëvizjes së të drejtave civile.

Ali ishte një nga boksierët kryesorë të shekullit të 20-të, dhe mbetet kampion i vetëm tre herë titullit botëror. Të dhënat e tij për rrahjen e 21 boksierëve për titullin e peshës së rëndë botërore dhe për të fituar 14 ndeshje të titulluara të unifikuara ishin të pa thyera si rekorde për 35 vjet.

Për shkak të përfshirjes së tij në disa ndeshje historike të boksit dhe grindjeve, dhe të dhënat e tij të boksit, ai është renditur boksieri më i madh i të gjitha kohërave dhe si atleti më i madh i shekullit të 20-të nga Sports Illustrated, Personaliteti sportiv i Shekulli nga BBC, dhe atleti i tretë më i madh i shekullit të 20-të nga ESPN SportsCentury.

Jashtë ringut, Ali arriti sukses si muzikant, ku mori dy nominime Grammy. Ai gjithashtu paraqitej si aktor dhe shkrimtar, duke shkruar dy autobiografi. Pas tërheqjes nga boksi në vitin 1981, Aliu u përqendrua në fenë dhe bamirësinë. Në vitin 1984, ai u diagnostikua me sindromin e Parkinsonit, e cila i atribuohet lëndimeve të lidhura me boksin, ndonëse Aliu dhe mjeku i tij e kundërshtonin këtë. Ndërsa gjendja e tij u përkeqësua, Aliu bëri paraqitje të kufizuara publike dhe u kujdes nga familja e tij deri në vdekjen e tij më 3 qershor 2016.

 

Përgatiti: Na ishte dikur