‘Diamanti i Zi’ vjen në Shqipëri, njihuni me mollën e rrallë

0
427

Molla e zezë rritet në 10.000 metra mbi nivelin e detit, kryesisht në majat e Tibetit. Kjo mollë e varietetit të rrallë që njihet me emrin “Diamant i zi”, do të kultivohet edhe në Shqipëri nga një fermer.
Kjo mollë nuk është si të tjerat. Ajo çfarë i bën këto mollë të veçanta janë vlerat e larta ushqyese ashtu si edhe shija unike e tyre që nuk ka të krahasuar me llojet e tjera të mollëve. Pjesa e jashtme e tyre shkëlqen dhe ka ngjyrë pothuajse të zezë dhe për këtë quhen diamante të zinj. Janë temperaturat e larta që i ka bërë këto mollë që ngjyrën e kuqe ta shndërrojnë në të zezë. Ashpërsia e tulit të frutit i atribuohet kushteve të rënda klimatike në majë të malit ku temperaturat bien ndjeshëm.
Njerëzit në Tibet thonë se është më e lehtë të ngjitesh në Malin Everest se sa të këpusësh një mollë si kjo. Megjitatë, variante të kësaj molle janë parë të shiten në Azi por vetëm me disa kokrra.
Kjo për arsye të vështirësive që hasin fermerët për mbjelljen, rritjen dhe kultivimin e kësaj molle. Arsyeja kryesore është temperatura e ulët që mundëson rritjen e kësaj molle të çmuar e elitare.
Pritet të shikohet nëse pas kultivimit kjo lloj molle do t’i përshtatet klimës e për pasojë do të pasurojë tregun shqiptar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here