Studimi: Parqet e qytetit të mbushura me pemë i bëjnë njerëzit aq të lumtur sa Dita e Krishtëlindjes

0
142

Ndiheni të pakënaqur dhe të çuditshëm? Ky studim i ri thotë se ecja në një park publik me gjethe mund t’u bëjë të ndiheni po aq i lumtur sa në ditën e Krishtëlindjes.

Studimi i parë i këtij lloji nga Universiteti i Vermontit tregon që njerëzit që vizitojnë parqet urbane përdorin fjalë më të lumtura dhe shprehin më pak negativitet në Tëitter sesa përpara vizitës së tyre. Gjendja e tyre e mirë zgjat, për më shumë se katër orë.

Në fakt, shkencëtarët zbuluan se efekti është kaq i fortë, shtimi i lumturisë nga vizita e natyrës është ekuivalent me humorin në Krishtlindje, e cila është treguar se është deri tani dita më e lumtur çdo vit në Tëitter.

Me më shumë njerëz që jetojnë në qytete dhe rritje të niveleve të çrregullimeve të humorit, ky studim mund të ketë implikime të fuqishme për shëndetin publik dhe planifikimin urban.

Studimi i ri u botua sot në People and Nature, një ditar me qasje të hapur të Shoqërisë Ekologjike Britanike.

Për tre muaj, shkencëtarët studiuan qindra tëeet në ditë që njerëzit i postonin nga 160 parqe në San Francisko. “Ne zbuluam se, po, në të gjitha postimet, njerëzit janë më të lumtur në parqe”, thotë Aaron Schëartz, një student i diplomuar në UVM i cili drejtoi studimin e ri, “por efekti ishte më i fortë në parqet e mëdha rajonale me shumë pemë dhe bimësi. ”Parqet më të vogla të lagjeve treguan një nivel më të vogël të humorit pozitiv, gjithashtu edhe plazhet dhe sheshet kryesisht të shtruara treguan nivel më të vogël të humorit.

Me fjalë të tjera, jo vetëm të dalësh nga puna ose të jesh jashtë sjell ndjenjë pozitive: studimi tregon se zonat e gjelbërta me më shumë bimësi kanë ndikimin më të madh. Lulja është shoqëruese në shumë pastime të bëra në parqe.

“Në qytete, hapësirat e mëdha të gjelbërta janë shumë të rëndësishme për ndjenjën e mirëqenies së njerëzve”, thotë Schëartz; do të thotë që përpjekjet për të mbrojtur dhe zgjeruar zonat natyrore urbane shtrihen përtej shqetësimeve të luksit dhe nivelit të dytë. “Ne po shohim gjithnjë e më shumë prova që janë thelbësore për promovimin e shëndetit mendor,” thotë Taylor Ricketts, një bashkautor i studimit të ri dhe drejtor i Institutit Gund për Mjedisi në UVM.

Vitet e fundit, “një përqendrim i madh në ruajtje ka qenë në përfitimet monetare – si: sa dollarë dëme nga përmbytja kemi shmangur duke rivendosur një ligatinë?”, thotë Ricketts. “Por ky studim është pjesë e një vale të re të hulumtimit që shkon përtej përfitimeve monetare për të matur përfitimet direkte të natyrës. Ajo që është edhe më inovative këtu është përqendrimi ynë në përfitimet e shëndetit mendor – të cilat me të vërtetë janë nënvlerësuar”.

Studimi i ri u mbështet te hedonometri. Ky instrument online – i shpikur nga një ekip i shkencëtarëve në UVM dhe MITER Corporation — ka mbledhur dhe analizuar miliarda postime për më shumë se një dekadë, duke rezultuar në raporte të shumta shkencore dhe mbulim të gjerë të mediave globale. Instrumenti përdor një trup prej rreth 10,000 fjalësh të zakonshme që janë shënuar nga një grup i madh vullnetarësh për atë që shkencëtarët e quajnë “valenca e tyre psikologjike”, një lloj matjeje e temperaturës emocionale të secilës fjalë.

© 2019, Pozitivi. All rights reserved.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here