“Të gjithë jeni në listën e spiunimit”, Snowden thotë se nuk asnjë ‘të pafajshëm’ në vëzhgimin masiv

0
105

I pyetur nëse blerja e librit të tij me kujtime do ta fuste në listën e spiunimit, informatori NSA Edward Snowden me ngulm u përgjigj se të gjithë në botë janë në “listë” dhe nuk ka asnjë të pafajshëm në epokën e mbikëqyrjes masive.

Duke iu përgjigjur një lexuesi që bëri shaka se blerja e librit të Snowden Record Regjistri i Përhershëm ’mund ta ketë vënë atë në një listë të njerëzve për t’u spiunuar’, ish kontraktori i mërguar i inteligjencës amerikane tha me gjithë seriozitetin se të gjithë po spiunohen.

“Sistemet e mbikëqyrjes masive përpiqen të regjistrojnë të gjithë njerëzit, në të gjitha vendet, në çdo kohë. Pyetja nuk është më: A jam unë në listë? Pyetja është ‘cili është renditja ime në listë? ‘,” shkroi në Twitter Snowden të mërkurën.

Edward Snowden në Twitter:
Sot, të gjithë janë në listë, sado i pafajshëm të jesh. Sistemet e mbikëqyrjes masive përpiqen të regjistrojnë të gjithë njerëzit, në të gjitha vendet, në çdo kohë. Pyetja nuk është më “A jam unë në listë?”, Është “Cila është renditja ime në listë?”

Qeveria amerikane reagoi ndaj publikimit të kujtimeve të tij duke paraqitur një padi civile duke kërkuar konfiskimin e të gjitha të ardhurave nga publikimi, me arsyetimin se ajo shkel marrëveshjen e tij për mosdiskutimin me NSA dhe CIA. Kjo vetëm ndihmoi që libri të shndërrohej në një best seller të menjëhershëm.

Snowden ka bërë vazhdimisht çështjen që të gjithë njerëzit po spiunohen, pavarësisht nëse ata ishin të angazhuar në të vërtetë me ndonjë keqbërje.

“Argumentimi se nuk ju intereson e drejta e privatësisë sepse nuk keni asgjë për të fshehur nuk është ndryshe nga të menduarit se nuk ju intereson fjala e lirë sepse nuk keni asgjë për të thënë,” tha ai gjatë një diskutimi për Reddit në maj 2015. Burimi: RT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here