Mbytet Xhamia e “Plumbit” në Shkodër

0
131
DCIM104GOPROGOPR5822.JPG

Si pasojë e shirave të ditëve të fundit dhe prurjeve të lumejve Kir dhe Drin hartës së përmbytur nuk i ka shpëtuar as Xhamia e Plumbit e cila është një monument kulture i kategorisë së parë në Shkodër. Xhamia e “Plumbit” ose Xhamia e Mehmet Pashë Bushatit u ndërtua në vitin 1773-1774 nga Mehmet Pashë Bushati (Plaku), themeluesi i familjes së njohur të Bushatllinjve të Shkodrës. Kjo xhami është një nga ndërtesat më të vjetra të

Shkodrës dhe xhamia më e madhe dhe më e bukura e Shqipërisë deri në gjysmën e parë të shekullit XX, periudhë në të cilën filluan të ndërtohen xhami të dimensioneve të mëdha. Xhamia ka qenë e veshur me plumb dhe nga kjo u quajt “Xhamia e Plumbit”, e me këtë emër njihet edhe sot. Xhamia e Plumbit në Shkodër është e vetmja xhami shqiptare, e përfshirë mes 50 objekteve më të bukura myslimane në botë.

GoPro Shkodra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here