Të dhëna ”tronditëse” nga Britania e Madhe, ja sa shpesh dehen njerëzit në këto dy vende. Më keq se drogimi

0
45

Anglezët dhe Skocezët kanë kryesuar një tryezë të kampionatit ndërkombëtar se sa shpesh njerëzit dehen, aq shumë saqë humbin ekuilibrin dhe flasin ngushtë.

Anketa Globale e Barnave (GDS) për vitin 2020 sugjeron që përdorimi i pijeve alkoolike është më serioz sesa vetë përdorimi i ilaçeve të tjera në Britani. Më shumë sesa 5% e të rinjve nën 20 vjeç kishin kërkuar ndihmë mjekësore pas ishin dehur, krahasuar me mesataren globale që është 2%.

Raporti i GDS shënoi:

“Kërkimi i trajtimit urgjent mjekësor është një pasojë serioze e pirjes, me një kosto për shërbimin shëndetësor si dhe individin.”

Të rinjtë që shtroheshin në spital, ishin në numër më të lartë sesa të rinjtë që merrnin lëndë narkotike, dhe që konsumi i pijeve alkoolike ishtë rritur. 94% e të rinjve kishin konsumuar pije alkoolike, krahasuar me 2.3% që merrnin lëndë narkotike (heroinë).

Sondazhi i kryer nxorri në pah zbulimin e vitit të kaluar se njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar dehen më shpesh sesa ata në vendet e tjera. Njerëzit në Britaninë e Madhe dhe në Skoci thanë se ishin dehur mesatarisht më shumë se 33 herë gjatë vitit të fundit. Kjo ishte shkalla më e lartë e të 25 vendeve të studiuara dhe më shumë se dyfishi i nivelit të disa vendeve evropiane, përfshirë Poloninë, Hungarinë, Gjermaninë, Greqinë, Spanjën, Italinë dhe Portugalinë.

Vetëm 7% e britanikëve dhe skocezëve u shprehën se nuk ishin dehur gjatë 12 muajve të fundit. Mesatarisht, 32.8% e njerëzve në të gjithë botën thanë se pendohen që u dehën.

Një studim i veçantë nga GDS vitin e kaluar zbuloi se 48% e britanikëve thanë se kishin pirë më shumë që nga fillimi i pandemisë. Prof Adam Winstock, shefi ekzekutiv dhe themeluesi i GDS, tha: “Ne nuk kemi një kulturë që është e sinqertë në lidhje me ndikimin e dehjes. Pirja e alkoolit është një strategji e neveritshme e përballimit dhe po i vë një barrë më të lartë NHS”.

“Britanikët nuk e kanë përqafuar kurrë moderimin kur bëhet fjalë për të pirë. Ndërsa shumë kultura të tjera e konsiderojnë alkoolin si një shoqërues të një ngjarje shoqërore dhe zhgënjehen nga dehja publike, ne shpesh e kemi përqafuar atë si një identitet kulturor. Sfida është t’i bësh njerëzit të kuptojnë se pirja pak më pak nuk të bën të mërzitshëm. Në fakt, ju ndoshta do të keni një natë më të mirë”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here