Studimi/ Nëse mbledh gjithë koronaviruset në botë mund t’i futësh në një kanaçe kola

0
50

Nëse grumbulloni çdo grimcë të virusit Sars-CoV-2 në botë, ajo do të futet brenda një kanaçe për pije freskuese, shkruan matematikani Christian Yates.

Kur më kërkuan të llogaritja vëllimin e përgjithshëm të Sars-CoV-2 në botë për emisionin Radio BBC 4 Më shumë ose më pak, do të pranoj se nuk kisha ide se cila do të ishte përgjigjja. Gruaja ime sugjeroi që do të kishte madhësinë e një pishine olimpike. “Ose ajo ose një lugë çaji,” tha ai. “Zakonisht është njëra ose tjetra me këto lloj pyetjesh.”

Pra, si të vendosim për llogaritjen e një përafrimi se cili është vëllimi i përgjithshëm në të vërtetë?

Për fat të mirë, unë kam një farë forme me këto lloj vlerësimesh në zarf të shkallës së gjerë, pasi kam kryer një numër të tyre për librin tim The Matematika e Jetës dhe e Vdekjes. Para se të fillojmë këtë udhëtim të veçantë numerik, sidoqoftë, duhet të jem i qartë se kjo është një përafrim i bazuar në supozimet më të arsyeshme, por me kënaqësi do të pranoj se mund të ketë vende ku mund të përmirësohet.

Atëherë, ku të filloj? Më mirë më parë të llogarisim se sa grimca Sars-CoV-2 ka në botë. Për ta bërë këtë, do të duhet të dimë se sa njerëz janë të infektuar. (Ne do të supozojmë se njerëzit dhe jo kafshët janë rezervuari më i rëndësishëm për virusin.)

Sipas faqes së statistikave Bota jonë në të dhëna, gjysmë milioni njerëz po testohen pozitivisht për Covid çdo ditë. Megjithatë ne e dimë që shumë njerëz nuk do të përfshihen në këtë numërim sepse janë asimptomatikë ose zgjedhin të mos testohen, ose sepse testimi i përhapur nuk është i disponueshëm në vendin e tyre.

Duke përdorur  modelimin statistikor dhe metodologjik , Instituti për Metrika dhe Vlerësime Shëndetësore ka vlerësuar se numri i vërtetë i njerëzve të infektuar çdo ditë është  më shumë se 3 milion

Sasia e virusit që secili nga njerëzit aktualisht të infektuar do të bartë me vete varet nga sa kohë më parë ata ishin infektuar. Mesatarisht, ngarkesat virale mendohet se rriten dhe arrijnë kulmin rreth  gjahstë ditë pas infektimit, pas së cilës ato bien në mënyrë të vazhdueshme.

Nga të gjithë njerëzit që janë të infektuar tani, ata që u infektuan dje do të kontribuojnë pak në numërimin e përgjithshëm. Ata që u infektuan disa ditë më parë do të kontribuojnë pak më shumë. Ata që ishin infektuar tre ditë më parë edhe pak. Mesatarisht, njerëzit e infektuar gjashtë ditë më parë do të kenë ngarkesën më të lartë virale. Ky kontribut më pas do të bjerë për njerëzit që ishin infektuar shtatë ose tetë ose nëntë ditë më parë, etj.

Gjëja e fundit që duhet të dimë është numri i grimcave të virusit që njerëzit strehojnë në çdo moment gjatë infektimit të tyre. Meqenëse e dimë përafërsisht se si ndryshon ngarkesa virale me kalimin e kohës, mjafton të kemi një vlerësim të ngarkesës virale kulmore. Një  studim i pabotuar  mori të dhëna për numrin e grimcave të virusit për    dhe rriti madhësinë e indeve për të qenë  përfqësuese të njerzve. Vlerësimet e tyre të përafërta për ngarkesat virale kulmore variojnë nga një miliard deri në 100 miliard grimca virusi.

Le të punojmë me një vlerë në mes të këtij diapazoni (mesatarja gjeometrike) në 10 miliardë. Kur shtoni të gjitha kontributet në ngarkesën virale të secilit prej 3 milion njerëzve që u infektuan në secilën prej ditëve të mëparshme (duke supozuar se kjo normë prej 3 milion është afërsisht konstante), atëherë ne zbulojmë se ka afërsisht 200 kuadrilion (2×10¹⁷ ose dy) njëqind milion miliardë) grimca virusi në botë në çdo kohë.

Ky tingëllon si një numër vërtet i madh, dhe është. Është afërsisht i njëjtë me numrin e kokrrave në planet. Por kur llogaritim vëllimin e përgjithshëm, duhet të kujtojmë se grimcat Sars-CoV-2 janë jashtëzakonisht të vogla. Vlerësimet e diametrit variojnë nga 80 në 120 nanometra. Një nanometër është e miliardta e metrit. Për ta thënë në perspektivë, rrezja e Sars-CoV-2 është afërsisht 1000 herë më e hollë se sa flokët e njeriut. Le të përdorim vlerën mesatare për diametrin prej 100 nanometrash në llogaritjen tonë pasuese.

Duke supozuar një rreze 50 nanometër të Sars-CoV-2, vëllimi i një grimce të vetme të virusit sferik rezulton të jetë 523,000 nanometra kub.

Shumëzimi i këtij vëllimi shumë të vogël me numrin shumë të madh të grimcave që kemi llogaritur më herët, dhe shndërrimi në njësi kuptimplota na jep një vëllim total prej rreth 120 mililitra. Nëse do të donim t’i bashkonim të gjitha këto grimca virusi në një vend, atëherë do të duhet të kujtojmë se sferat nuk bashkohen së bashku në mënyrë të përsosur.

Nëse mendoni për piramidën e portokalleve që mund të shihni në dyqanin ushqimor, do të mbani mend se një pjesë e konsiderueshme e hapësirës që zë është e zbrazët. Në fakt, më e mira që mund të bësh për të minimizuar hapësirën bosh është një konfigurim i quajtur “paketimi i sferës së ngushtë” në të cilën hapësira boshe zë rreth 26% të vëllimit të përgjithshëm. Kjo rrit vëllimin total të  grumbulluar  të grimcave Sars-CoV-2 në rreth 160 mililitra, lehtësisht aq të vogla sa të futen brenda rreth gjashtë gotave. Edhe marrja e skajit të sipërm të vlerësimit të diametrit dhe llogaritja e madhësisë së proteinave spike, gjithë Sars-CoV-2  nuk do të mbushnin një kanaçe sode.

Rezulton se vëllimi i përgjithshëm i Sars-CoV-2 ishte midis vlerësimeve të përafërta të gruas sime për lugën e çajit dhe pishinën. Astshtë e habitshme të mendosh se të gjitha telashet, përçarjet, vështirësitë dhe humbja e jetës që kanë rezultuar gjatë vitit të kaluar mund të përbëjnë vetëm disa kafshata të asaj që pa dyshim do të ishte pija më e keqe në histori.

(d.a/dosja.al)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here