Thënie shkodrane, nuk ka shkodran që nuk i di këto thënie.

0
1686

Xhiroja e Pjacës ka qenë pjesë e traditës në Shkodër, ajo përbënte një stil të veçantë jetese. Nga kjo xhiro përcaktohej e ardhmja e shumicës së femrave dhe meshkujve gjatë regjimit komunist, pasi ishte një ekspoze dhe mënyrë fantastike për t’u njohur të rinjtë dhe për të shfaqur modën apo stilin e tyre.

Ata vërshonin në dy radhë të rrugës dhe aty lindnin flirtet apo dashuritë e reja. Sot kjo traditë e xhiros sipas atij koncepti të shkuar, ka humbur, por ende ekziston mahnia e shkodranëve për të bërë një xhiro në Pjacë. Nuk mund të sillesh si shkodran, nëse nënvlerëson shëtitjen në Pjacë.
• Fukaraja ma mirë mos leftë.

• Aj mend xixi mend as për vedi as për kënd.

• Lype sta japin merre stthojnë gja.

• Kur ske pula mos ban ish.

• Ka thanë frati shko te shtrati nmos tmarrtë gjumi tpushon shtati.

• Grueja asht si gjarpni nën jastek.

• Deka me nder asht kapak florini.

• Cka del prej mice gjun për mij.

• A ke pa me fjetë?

• Kryet thi e menden fmi.

• Zoti të dhashtë bereqet ntru.

• Tbana bir me hjekë mirë mdole dreq me hjekë keq.

• Mendja e madhe e zeza e tzot.

• Inatin e mramjes lene për nadje

• Gungaçit vetëm vorri ia drejton samarin.

• E han marren me bukë.

• Bane tmirën e hidhe ndet nmos ta dit peshku ta din Zoti vetë.

• I buti si muti.

• Kur ska njeri mend ka kamë.

• Kmisha me arrna e trupi me barna smbahen.

• Zemra mdon betha sma mban.

• Vesha kopilesha.

• Malli i mirë shitet afër.

• Kush ka mik ka çiflik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here