Shikimi ndaj ndërtesave mund t’u shkaktojë dhimbje koke. Ja arsyeja…

0
86

Është ora tre. Ju jeni në punë, po përpiqeni të përqendroheni gjatë pushimit të pasdites. Ju shikoni nga dritarja e zyrës tuaj, duke shpresuar për një lehtësim, por në vend të kësaj ndjeni një dhimbje koke që vjen ngadalë ngadalë.

Betoni gri i rrafshët rreshton rrugët, ndërsa dritaret formojnë intervale të përsëritura qelqi në muret me tulla. Me vija të drejta monotone aq sa syri mund të shohë, nuk ka askund të këndshëm për të pushuar shikimin tuaj. Mund të duket një problem sipërfaqësor, por hulumtimi ka gjetur se shikimi i peizazheve urbane në të vërtetë mund t’ju shkaktojë dhimbje koke.

Gjatë dhjetëra mijëra vjetëve, truri i njeriut evoluoi për të përpunuar në mënyrë efektive skenat nga bota natyrore. Por xhungla urbane paraqet një sfidë më të madhe për trurin, për shkak të modeleve të përsëritura që përmban.
Matematikani Jean-Baptiste Joseph Fourier tregoi se ne mund të mendojmë se skenat përbëhen nga modele me shirita, të madhësive, orientimeve dhe pozicioneve të ndryshme, të gjitha të bashkuara. Këto modele quhen përbërës të Furierit.

Në natyrë, si rregull i përgjithshëm, përbërësit me frekuencë të ulët hapësinore (vija të mëdha) kanë një kontrast të lartë dhe përbërësit me frekuencë të lartë (vija të vogla) kanë një kontrast më të ulët. Këtë marrëdhënie të thjeshtë midis frekuencës hapësinore dhe kontrastit mund ta quajmë “rregull i natyrës”. E thënë thjesht, skenat nga natyra kanë vija që tentojnë të anulojnë njëra -tjetrën, kështu që kur të shtohen së bashku nuk shfaqen vija në imazh.

Por kjo nuk ndodh me skenat nga mjedisi urban. Skenat urbane thyejnë rregullin e natyrës: ato kanë tendencë të shfaqin modele të rregullta, të përsëritura, për shkak të përdorimit të zakonshëm të veçorive të projektimit siç janë dritaret, shkallët dhe kangjella. Modele të rregullta të këtij lloji gjenden rrallë në natyrë.

Për shkak se modelet e përsëritura të arkitekturës urbane thyejnë rregullin e natyrës, është më e vështirë për trurin e njeriut t’i përpunojë ato në mënyrë efikase. Dhe për shkak se peizazhet urbane nuk janë aq të lehta për tu përpunuar, ato janë më pak të rehatshme për tu parë. Disa modele, shkaktojnë dhimbje koke dhe madje edhe konfiskime epileptike./LAPSI.AL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here